Project Description

Rezultatele implementarii

FAZA: Proiect realizat

HU:
A Dózsa György utcában lévő zöldövezet jelenleg karakter nélküli, ezért újragondoltuk és új funkciót szeretnénk adni számára. A helyi közösséget szolgáló egyedi közösségi teret kívánunk létrehozni. Célunk, hogy a teret megnyissuk, javítsuk a gyalogos közlekedést, növeljük a zöldövezetet, valamint ez utóbbit minőségben bővítsük, környékbeli növényfajokkal. Legyen egy találkozási pont, közösségi tér, ahol az emberek szabadidejükben összegyűlhetnek, megpihenhetnek, kikapcsolódhatnak, kapcsolatokat- teremthetnek és ápolhatnak. Ezt a célt szolgálják a gyalogos elemek, a színpad a lelátóval, valamint az új esztétikus pihenőpadok. Az új tér egy rendezett oázis lesz a tömbházrengetegben.

A terület a környék sűrűn lakott tömbháznegyedében található, északi oldalról csatlakozik a szomszédos családi házakhoz. Jelenleg egyszerre alulhasznált (elzárt zöldterület) és felülhasznált is (parkoló autók). A tér nem tudja kiszolgálni jelenleg a közösséget. A téren több gyalogos útvonal találkozik, a környező tömbháznegyedekből, a családi házak környékéről, valamint a Dózsa György utca mindkét irányából. A helyszín jelenleg is forgalmas, hiszen üzlet, bank, és gyógyszertár is található a közvetlen környezetében, valamint jelentős forgalmat bonyolító útszakasz, illetve parkolóhelyek is találhatók mellette. A tér jelenlegi kialakítása nem nyújt lehetőséget közösségi interakcióra, funkciói nem különböznek az egyszerű járdafelületétől, sőt, sok esetben a járdát elfoglaló parkoló autók miatt még rosszabbul is használható. A zöldfelület nincs hasznosítva, nem nyújt esztétikai élményt és nem rendelkezik funkcióval. Kimondottan előnyősnek tekinthető azonban a tér fókuszában álló tekintélyes fűzfa, mely esztétikai szempontból is a leginkább pozitív elem a tér jelenlegi kialakításában, másfelől értékes árnyékot nyújt a nyári időszakban.


RO:
Spațiul verde de pe strada Dózsa György este în prezent lipsită de caracter, de aceea am regândit-o și dorim să îi dăm o nouă funcție. Dorim să creăm un spațiu comunitar unic pentru comunitatea locală. Scopul nostru este de a deschide spațiul, de a îmbunătăți circulația pietonală, de a mări spațiul verde și de a o îmbunătăți din punct de vedere calitativ, prin adăugarea de specii de plante locale. Dorim să fie un punct de întâlnire, un spațiu comunitar unde oamenii să se adune, să se odihnească, să se relaxeze și să socializeze în timpul lor liber. Acesta este scopul elementelor pietonale, al scenei cu tribune și al noilor bănci. Noul spațiu va fi o oază de liniște printre blocuri.

În prezent, este atât subutilizată (spațiu verde închis), cât și suprautilizată (mașini parcate). Spațiul nu poate deservi în prezent comunitatea, în condițiile în care mai multe rute pietonale converg spre piață, dinspre cartierele de blocuri din jur, dinspre zona caselor private și din ambele direcții ale străzii Dózsa György. Locul este aglomerat, cu magazine, bănci și farmacii în imediata vecinătate, iar pe acolo trece și un drum aglomerat cu parcări pe marginea străzii. Designul actual al pieței nu permite interacțiunea cu comunitatea, funcțiile sale nu sunt diferite de cele ale unei simple suprafețe de trotuar și, în multe cazuri, este chiar mai puțin utilizabilă din cauza mașinilor parcate care ocupă trotuarul. Spațiul verde nu este utilizat, nu este estetic și nu are nicio funcție. Cu toate acestea, salcia din mijlocul spațiului este un avantaj deosebit, fiind elementul cel mai pozitiv din punct de vedere estetic, oferind umbră în timpul verii.

Beneficiarii proiectului

HU:
Az új tér rendelkezik azokkal a funkciókkal és feltételekkel, hogy közösségi, kulturális térként működjön és alkalmas legyen a város minden korosztálya számára szabadidős tevékenységek végzésére. Mivel egy sűrűn lakott tömbháznegyedben helyezkedik el, az elsődleges haszonélvezők az ott élő polgárok, ugyanakkor az oktatási intézmények közelsége szintén egy fontos szempont, hiszen az óvodák, iskolák akár szabadtéri órát is tarthatnak a helyszínen. Ezen kívül szól mindenkinek, aki a városban vagy a környéken él, és arra látogat.

A fent vázoltak alapján, célunk egy olyan közterület megalkotása, amely a hétköznapi használhatóság javítása mellett a közösségi használat különböző módjai révén a város szerves részévé válik, ennek hasznos és szerethető eleme lesz. Új hídszerű útvonalakat hozunk létre, amelyek segítik a gyalogos közlekedést. Növeljük a zöldfelületet, ezáltal gátolva az autók parkolását. A térnek egy park, kert jelleget kölcsönzünk az új zöldterülettel és a tartós, helyi ellenálló növények telepítésével, amely esztétikai látványt nyújt, valamint javítja a levegőminőséget. A közösségi jelleget egy kis színpad, illetve lelátó padok segítik, amely ideális helyszínt biztosít kisebb előadásokra, csoportos beszélgetésekre, rendezvényekre. Az új padok szintén találkozási-, valamint pihenő pontokká alakulnak. A növényekkel ellátott padok átmenetet képeznek a tér és a környezete között, valamint jelzik a gyalogos használat prioritását (szükség esetén mentő, vagy más közrendi jármű meg tudja közelíteni a területet). A tér jellegzetes elemeként elhelyezünk egy lugast, amely egyfajta kapuként áll a kert, tér peremén. Új letisztul lámpatesteket helyezünk ki, ugyanakkor lábazati világítást kapnak a padok, amely az eligazodást, és a biztonságot szolgálja, vonzóbbá teszi a látványt. Fontos szempont, hogy közösségi projektként a zöld gondolkodás is szerepet játsszon, így új szemeteskosarak kapnak helyet, valamint biciklitároló is. A területen található fűzfa, valamint régi fenyőfa árnyékot tartanak a nyár forróságban, ezért ezeket kiemelet figyelemmel kell kezelni és meg kell óvni a fejlesztés során. A megvalósítást is közösségi munkaként, élményként tervezzük, önkéntesekkel, akik segítenek az ültetésekben, illetve az Önkormányzat munkatársainak segítségével.

RO:
Noul spațiu va avea funcțiile și condițiile necesare pentru a funcționa ca un spațiu comunitar-cultural și să fie adecvat pentru oamenii de toate vârstele pentru activități de agrement. Deoarece este situat într-un cartier de blocuri dens populat, beneficiarii principali sunt cetățenii care locuiesc acolo, iar apropierea instituțiilor de învățământ reprezintă, de asemenea, un grup țintă important, deoarece grădinițele și școlile pot organiza cursuri în aer liber în această locație. De asemenea, spațiul se adresează tuturor celor care locuiesc în oraș sau în împrejurimi și trec pe acolo.

Așa cum am subliniat mai sus, scopul nostru este de a crea un spațiu public care, în timp ce își îmbunătățește utilitatea de zi cu zi, devine parte integrantă a orașului prin diferite forme de utilizare comunitară, făcându-l util și plăcut. Vor fi create noi căi de acces asemănătoare unor poduri pentru a facilita circulația pietonală. Vom mări spațiul verde, stopând astfel parcarea mașinilor. Vom conferi pieței un caracter de parc și grădină cu un nou spațiu verde și cu plantarea de plante durabile, rezistente la nivel local, care vor oferi un aspect vizual estetic și vor îmbunătăți calitatea aerului. Caracterul comunitar va fi îmbunătățit cu o mică scenă și de bănci, oferind un loc ideal pentru spectacole mici, discuții de grup și evenimente. De asemenea, noile bănci vor fi transformate în puncte de întâlnire și de odihnă. Băncile cu plante vor forma o tranziție între spațiu și împrejurimile sale și vor indica prioritatea utilizării pietonale (ambulanțele sau alte vehicule publice vor putea să între in zonă dacă este necesar). O pergolă va fi instalată ca element distinctiv al spațiului, acționând ca o poartă de acces către grădină. Vor fi instalate corpuri de iluminat noi, iar băncile vor fi iluminate dedesubt pentru a ajuta orientarea și pentru a spori siguranța și atractivitatea. Gândirea ecologică este un aspect important al acestui proiect comunitar, cu noi coșuri de gunoi și spații de depozitare a bicicletelor. Salcia și bradul existent oferă umbră în timpul verii, așa că ar trebui să li se acorde prioritate și să fie protejate în timpul dezvoltării. De asemenea, dorim să implementăm proiectul ca o activitate și experiență comunitară, cu voluntari care să ajute la plantare și cu sprijinul muncitorilor primăriei.

Calendar implementare

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

Galerie foto

Locatie proiect

Strada Dózsa György 44, Târgu Secuiesc 525400, Romania