Project Description

FAZA: Demararea implementării

Clubul Rotary din Târgu Secuiesc are în plan și realizarea unei opere de artă care să înfățișeze curțile orașului, care se află în prezent în curs de turnare în bronz la turnătoria Tapio din Cluj Napoca.
Clubul Rotary din Tîrgu Secuiesc dorește să realizeze și o operă de artă care să înfățișeze curțile orașului, care se află în prezent în stadiul de turnare a bronzului la turnătoria Tapio din Cluj Napoca.
Macheta de bronz care înfățișează centrul orașului (și alte câteva clădiri proeminente) a necesitat o colectare și o pregătire atentă a datelor. Pe parcursul anului 2022, arhitectul Áron Kovács (Maketo Ltd.) a creat un model din ipsos de 150 x 120 cm, care va fi replica exactă a viitoarei machete din bronz. Macheta prezintă fațadele a 50 de clădiri și detaliile a 6 clădiri importante, rezultatul unei munci foarte meticuloase și exhaustive.
Inscripțiile vor fi în trei limbi: maghiară, română și engleză, precum și în Visual Braille pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Ne imaginăm ca macheta de bronz astfel creată să fie plasată pe un piedestal de piatră sculptată în piața din fața Academiei Militare Secuiești renovate în 2024. Pentru a marca această ocazie, Clubul Rotary ar urma să doneze orașului lucrarea de artă, ai cărei beneficiari reali ar fi nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere, locuitorii orașului și turiștii care vizitează orașul.
A kézdivásárhelyi Rotary Club szeretne egy, a város udvartereit bemutató alkotást elkészítettni, amelyik jelenleg a bronzöntés előkészítése szakaszában van a kolozsvári Tapio öntőde műhelyében.
A város központját (és egy pár jeles épületet ezen kívül) megjelentítő bronzmakett gondos adatgyűjtő és előkészítő munkát igényelt. 2022 év folyamán Kovács Áron építész (Maketo Kft.) elkészítette a 150 x 120 cm méretű gipszmodellt, melynek a majdani bronzmakett a pontos mása lesz. A maketten 50 épületnek a homlokzata, valamint 6 fontosabb épület részleteiben ki van dolgozva ami egy nagyon aprólékos és kimerítő munkának az eredménye.
A feliratok három nyelven kerülnének a makettre: magyar, román és angol, valamint Visual Braille technikával a látás sérültek számára.
Az ily módon elkészített bronzmakettet egy faragott kőszikla talapzatra helyzeve képzeltük el kiállítani a felújuló Székely Katonanevelde előtti téren a 2024-es év folyamán. Ebből az alkalomból a Rotary Club a városnak adományozná a műalkotást, melynek igazi haszonélvezői a vakok és gyengénlátók mellett a város lakói és az ide látogató turisták.

A projekt haszonélvezői

Macheta de bronz oferă o perspectivă neprețuită pentru cei neinițiați (care pot experimenta direct orașul doar la nivelul pe care îl pot atinge) asupra structurii orașului, a proporțiilor clădirilor, a spațiilor publice și a străzilor dintre ele. Nu este neobișnuit să vezi copii sau chiar adulți explorând un relief similar cu ochii închiși și degetele atente, ceea ce îi face mai sensibili la lumea persoanelor cu dizabilități. Nu în ultimul rând, experiența proprietății comune și sentimentul de responsabilitate pe care aceasta îl generează în rândul orășenilor care contemplă o replică în miniatură a centrului istoric, îi poate aduce mai aproape de recunoașterea și conservarea valorilor spațiului lor de viață pentru generațiile viitoare.
A bronzmakett a nemlátók számára (akik közvetlen módon a városnak csak a számukra kézzel elérhető szintjét ismerhetik meg) felbecsülhetetlen értékű ismereteket nyújt a város szerkezetére, az épületek és a közéjük zárt közterek, utcák arányaira vonatkozóan. A magas esztétikai élményt nyújtó tárgyra didaktikai eszközkénti is tekinthetünk, nem ritkaság a hasonló domborművet behunyt szemmel és figyelmes ujjakkal felderítő gyerek de akár felnőtt sem, érzékenyebbé téve őket ezáltal a fogyatékkal élők világa iránt. Nem utolsó sorban pedig a történelmi központ kicsinyített mását szemlélő városlakóban a közös birtoklás élményét és az ebből fakadó felelősségérzetet erősíti, ami közelebb viheti őket életterük értékeinek felismeréséhéz és megőrzéséhez az elkövetkező generációk számára.

Végrehajtási naptár

1. Demararea implementării

2. Proiectare

3. Desfășurarea procedurilor legale de achiziție publică

4. Execuția lucrării

5. Proiect realizat

A projekt helyszíne

Str. Independenței 7, Târgu Secuiesc 525400, Románia