Project Description

49.814 RON

Scopul proiectului nostru este amenajarea unui teren de joacă, astfel încât acesta să fie un loc sigur și distractiv pentru copiii din Lunga, precum și modernizarea curții școlii și a grădiniței. Locul de joacă a fost construit de mai mult de 10 ani, cu toate că au fost efectuate reparații mai mici, starea acestuia s-a deteriorat treptat, jocurile s-au învechit, sunt ruginite, putrezite, incomplete. În prezent, din păcate acesta înseamnă pericol pentru copii, ca să nu mai menționăm că nu este îngrădit corespunzător de drumul național DN11, care se află la o distanță de câțiva metri, poarta de intrare este ținută doar de un singur colț, nu poate fi închisă și nici priveliștea nu este impresionantă. La Lunga acesta este singurul loc de joacă, cel mai apropiat teren de joacă se află la Târgu Secuiesc, la mai mult de 10 km. Cu toate că locul de joacă este considerat spațiu public, copiii se joacă aici în timpul pauzelor, aici sunt organizate diferite activități în spațiu liber, și deoarece această clădire găzduiește copiii cu nevoi speciale ușoare (clasele 0-8) în cadrul școlii Gimnaziale Túróczi Mózes, sunt ținute aici și diferite programe de activități speciale de după-masă. Ne-am dori chiar din această cauză o împrejmuire potrivită, demnă de o astfel de instituție, care oferă siguranță copiilor noștri pentru timpul petrecut aici în fiecare zi. Totodată am dori să împrejmuim un spațiu pentru copiii de grădiniță, care bineînțeles, în afară de programul de grădiniță, va oferi posibilități de recreere, de joacă și de mișcare pentru toți copiii din sat. În planurile noastre mai există o propunere pentru un loc de parcare mai mic, unde angajații institutului, precum și părinții își pot lăsa mașinile în siguranță. Partea cealaltă a curții am adapta-o nevoilor copiilor mai mari, ca să fie asigurat și pentru ei un spațiu, unde pot să facă împreună mișcare în aer liber cu bună dispoziție, unde se pot distra și pot forma o comunitate. Deoarece pentru copiii din sat nu există programe comune sau activități de petrecere a timpului liber, considerăm că e foarte important să existe un loc, unde pot fi cu adevărat copii, unde se pot dezvolta sănătos fizic, mintal și social. Imaginea satului ar fi afectat pozitiv în ochii oamenilor care trec prin sat de un spațiu public plăcut, elegant, ecologic, cu o atmosferă călduroasă.

Projektünk célja a nyújtódi gyerekek számára biztonságossá és élvezhetővé tenni a játszóteret, valamint az iskola és óvoda udvarát. A játszótér több mint 10 éve készült, bár kisebb javítások voltak végezve, ennek ellenére az állapota folyamatosan romlott, a játékok elavultak, rozsdásak, korhadtak, hiányosak. Jelenleg sajnos több helyen is veszélyt jelent a gyerekekre, nem is beszélve arról hogy nincs megfelelően elkerítve a pár méterre található DN11-es nemzetközi úttól, a bejárati kaput az egyik sarka tartja, becsukni sem lehet és a látvány sem elragadó. Nyújtódon ez az egyetlen játszótér van, a legközelebbi Kézdivásárhelyen található, több mint 10 km-re. Bár a játszótér közterületnek számít, az iskolához is tartozik, a gyerekek szüneten itt játszanak, itt történnek különféle szabadtéri foglalkozások, és mivel az épület ad otthont a Túróczi Mózes Általános Iskola enyhén speciális gondozást igénylő gyerekeinek (0-8.osztályig), ezért a délutáni speciális foglalkozásokat is itt tartják. Szeretnénk épp ezért, először is megfelelő kerítést, olyant, amely méltó egy ilyen intézményhez, amely biztonságot nyújt a gyerekeinknek arra az időre amit itt töltenek nap mint nap. Továbbá szeretnénk egy részt bekeríteni az óvodások számára, ami természetesen az óvodai programon túl a falu összes kisgyerekének nyújt lehetőséget kikapcsolódásra, játékra, testmozgásra. Terveinkben szerepel még egy kisebb parkoló, ahol az intézményben dolgozók, illetve a szülők is biztonságban tudják hagyni a járműveiket. Az udvar másik oldalát pedig a nagyobb gyerekek igényeire szabnánk, hogy nekik is biztosított legyen egy olyan hely, ahol szabad levegőn, szeretettel és jó kedvvel végezhetnek együtt testmozgást, kikapcsolódhatnak, közösséggé formálódhatnak. Mivel a falunkban a gyerekek számára nincs semmiféle közös program vagy szabadidős foglalkozás, ezért kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy legyen egy hely, ahol igazi gyerekek lehetnek, ahol megfelelően fejlődhetnek egészségben, fizikailag, mentálisan és szociálisan. És a falu képét is pozitívan befolyásolná az áthaladó emberek szemében egy kedves, ízléses, környezetbarát, melegséget árasztó közterület.
A mellékelt dokumentumok rendelkezésünkre állnak román nyelven is.

A Technikai Ellenőrző Bizottság értékelése

A projekt haszonélvezői

Beneficiarii proiectului sunt copiii din Lunga (115 de persoane locuiesc aici, între vârsta de 0-18 ani), totodată copii cu nevoi speciale ușoare ale Școlii Generale Turóczi Mózes, pedagogii instituției, cărora curtea dotată corespunzător și în siguranță ar fi un mare ajutor pe parcursul desfășurării activităților. În același timp este util și pentru părinți și bunici, deoarece eliberarea tensiunii și energiei acumulate este o parte importantă în creșterea copilului, pentru care este foarte greu să asigurăm spațiu și posibilitate, dar un loc de joacă este o alegere perfectă pentru acest lucru.

Justificarea proiectului
Locul de joacă se situează lângă strada Principală, în inima satului, în starea sa actuală nu este o vedere prea estetică, gardul se prăbușește de asemenea, nu este un loc sigur, și nici jucăriile aflate în interior. Echipamentul este sărăcăcios, monoton și învechit. Am dori ca echipamentul terenului de joacă să se extindă, ca spațiul să fie dotat cu elemente moderne, vesele, favorabile protecției mediului și de siguranță, ca copiii să vină aici cu bucurie, deoarece sistemul de educație le obligă să stea în prezent în fața calculatoarelor, având din ce în ce mai puține oportunități pentru mișcare în aer liber, pentru eliberarea tensiunii și stresului acumulate în corp, astfel am avea nevoie și mai mult de un spațiu unde copiii se pot juca în liniște și în siguranță.

A projekt haszonélvezői a nyújtódi gyerekek (115 személy él itt,0-18 év között),továbbá a Turóczi Mózes Általános Iskola enyhén speciális gondozást igénylő gyerekei,az intézmény pedagógusai,akiknek egy megfelelő biztonsággal és felszereltséggel rendelkező udvar nagy segítséget nyújt a foglalkozások során.Ugyanakkor hasznos minden szülő és nagyszülő számára,hiszen a gyereknevelés fontos része a gyerekek energiáinak a levezetése, amihez nagyon nehéz otthon teret és lehetőséget biztosítani,de egy játszótér tökéletes választás erre.
Az általunk elképzelt játszótér elemei mind jótékony hatással vannak a gyerekekre.A pozitív lelki hatásokon kívül a hintázás támogatja az idegrendszer érését,elősegíti a koordináció és az egyensúlyérzék fejődését,stimulálja a figyelemért felelős agykérget.Másik kedvencünk a homozó által ügyesednek a kéz- és karizmok,fejlődik a finommotorika,mely elengedhetetlen a későbbi írás tanuláshoz.A mászókák használata javítja a szem-kéz és a szem-láb koordinációt.

Projekt indoklása
A játszótér a falu szívében, a főút mellett helyezkedik el, jelen állapotában nem nyújt túl esztétikus látványt, a kerítés is ki van dőlve, így nem biztonságos hely, még a bent lévő játékok sem biztonságosak. A felszereltség szegényes, monoton és régi. Szeretnénk a játszótér felszereltségét kibővíteni, hogy a helyet modern játszótéri elemekkel szereljük fel, amelyek vidámak, biztonságosak és előnyősek környezetvédelmi szempontból, azért hogy boldogan jöjjenek ide játszani a gyerekek, mert az oktatási rendszer arra kényszeríti őket, hogy a számítógépek előtt üljenek, így egyre kevesebb lehetőségük van a szabad levegőn való mozgásra, a testben felgyűlt stressz és feszültség levezetésére, így több olyan helyre van szükségünk, ahol a gyerekek csendben és biztonságban játszhatnak

Dokumentáció

Költségvetés.pdf

Galerie foto

A projekt helymeghatározása

A pályázatnak nincs pontos helymeghatározása